Screening af voldsramte gravide udvides til hele landet

20190802-144001-4-6000x4000ma
Jordemoderforeningen anslår, at fire-otte procent af alle gravide kvinder i Danmark udsættes for vold. Det skal et nyt screeningsværktøj afhjælpe. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
23. jun. 2022 06.00
Siden 2020 har Amager og Hvidovre Hospital screenet gravide, om de har været udsat for vold, ved hjælp af spørgeskemaer og dialog. I fremtiden vil det kunne tilbydes til alle i hele landet.

I begyndelsen af 2019 begyndte Amager og Hvidovre Hospital - i samarbejde med Dialog mod Vold, Mary Fonden og Østifterne - at udvikle en model for, hvordan jordemødre kan screene og opspore vold blandt alle gravide. Det sker blandt andet  via spørgeskemaer, samtale og dialog. Det skriver Avisen Danmark.

Fra 2020 har hospitalet anvendt modelle til at screene alle gravide. Før hospitalet begyndte sit arbejde, plejede de at opdage en håndfuld voldsramte gravide om året. Nu finder de op mod tre om ugen.

Jordemoderforeningen vurderer på baggrund af internationale undersøgelser, at fire-otte procent af alle gravide kvinder i Danmark udsættes for vold.

En anden undersøgelse viser, at volden stiger i forbindelsen med graviditeten. Men det er også i den forbindelse, at man kan gøre noget ved det, for under gravditeten er kvinder nemlig mere tilbøjelige til at ændre adfærd, fortæller Michelle Kolls, der er jordemoder og afsnitsleder på Familieambulatoriet på Amager og Hvidovre Hospital til Avisen Danmark.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Ligestilling

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste
viden om ligestilling, køn, LGBT+ og mangfoldighed.

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Ligestilling
Allerede abonnent?

Glemt kodeord