Tidligere smedelærling:
Trepart om seksuel chikane giver mig samme følelse, som da dyresex blev forbudt

Sk__rmbillede_2022-06-21_101946_klip4
23. jun. 2022 06.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

ARBEJDSMARKEDETS PARTER og regeringen har indgået en ny trepartsaftale om seksuel chikane, og det kan jo ved første øjekast virke som et skridt i den rigtige retning efter Sofie Linde i 2020 fik sat rigtig gang i metoo-bevægelsen i Danmark, som vi indtil da ikke rigtig havde taget alvorligt.

Herunder er der fokus på bedre retsstilling til lærlinge og elever, der bliver udsat for seksuel chikane, og det er jo selvfølgelig lærlingene, jeg har ekstra øje på som tidligere lærling på en erhvervsuddannelse.

LÆS OGSÅ: Byggeriets uddannelser sætter ind mod seksuel chikane

Jeg sidder bare lidt med samme følelse som da Dan Jørgensen, daværende fødevareminister, i 2015 gjorde dyresex forbudt i Danmark: Hvorfor var det ikke forbudt i forvejen?

DET ER DE FACTO næsten umuligt at miste retten til elever som virksomhed, uanset om der er tale om seksuel chikane eller andre former for dårlige arbejdsforhold.

Jeg har hørt om lærepladser, hvor lærlinge blev udsat for seksuel chikane af andre medarbejdere, fik arbejdsskader eller decideret blev kørt ned af en gaffeltruck, og at lærlinge blev sat til at rydde hundelorte op efter mesters hunde, og lærepladserne har stadig lærlinge den dag i dag
Maria Højgaard Andersen, uddannet journalist og tidligere smedelærling

Ifølge 3F er det 14 år siden, at en arbejdsgiver i restaurationsbranchen sidst fik fjernet sin godkendelse på trods af, at der de sidste fire år er rejst over 100 sager med elever, der føler sig dårligt behandlet. De fleste, der kender til branchen, ved, at der er et hårdt arbejdsmiljø, så det kan undre meget, at der virkelig ikke har været anledning til at fratage godkendelser i 14 år.

Godkendelsen til at få elever bliver tildelt og frataget af et fagligt udvalg, der både består af arbejdsgivere og arbejdstagere fra branchen, og de har åbenbart ikke travlt med at fjerne en godkendelse, når den først er blevet givet.

LÆS OGSÅ: Ny rapport om seksuel chikane: Arbejdsmiljøloven giver ringe beskyttelse

I min egen branche, smedebranchen, har Dansk Metal ikke ligesom 3F lavet en opgørelse over, hvor mange mestre, der har mistet retten til elever, men min spådom er, at det nok ikke er overvældende mange. Jeg har hørt om lærepladser, hvor lærlinge blev udsat for seksuel chikane af andre medarbejdere, fik arbejdsskader eller decideret blev kørt ned af en gaffeltruck, og at lærlinge blev sat til at rydde hundelorte op efter mesters hunde, og lærepladserne har stadig lærlinge den dag i dag.

Jeg har selv været på en læreplads, hvor jeg var nummer to lærling efter kort tid, der sagde op på grund af dårligt arbejdsmiljø, og hvor den tredje fulgte kort efter, og der stadig ikke blev gjort anledning til at undersøge, om der var noget galt med lærepladsen. I stedet bliver man truet med en erstatningssag, fordi man render af pladsen, og så man kan stå og overveje, om det er ens psykiske velbefindende eller ens beskedne opsparing, der er mest værd.

LÆS OGSÅ: Jeg vil hellere se op i februar-pigens æggestokke, end jeg vil tales til som snotdum

Og tilbage til den nye trepartsaftale: Det er fint, at man gerne vil have fokus på seksuel chikane, men det virker lidt som om arbejdsmarkedets parter, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og ligestillingsminister Trine Bramsen bare gerne vil ride med på en metoo-bølge, i stedet for at se på, hvordan man reelt sikrer et ordentligt arbejdsmiljø for de elever og lærlinge, der lige nu står ret alene ude på arbejdspladserne.

HVORFOR OVERHOVEDET lave en aftale særskilt om seksuel chikane, hvis det ikke var en politisk varm kartoffel?

Lærlinge er i mange tilfælde unge mennesker uden de største ressourcer, der er overladt til selv at skulle gennemskue deres rettigheder, og selvom fagforeningerne gør deres, så viser historien om 3F, at de jo ikke kan kæmpe kampen alene. At også de har sagt ja til denne her aftale, kan jo så undre.

Når det er et fagligt udvalg blandt andet bestående af arbejdsgivere, der skal fratage godkendelser i brancher, hvor mange kender hinanden, så får man lidt fornemmelsen af, at det er ulvene, der vogter får
Maria Højgaard Andersen, uddannet journalist og tidligere smedelærling

Det burde jo være sådan, at alle sager om chikane og dårligt arbejdsmiljø burde føre til en undersøgelse af lærepladsens egnethed, og i den perfekte verden burde en læreplads, hvorfra der siver elever, blive kigget på en ekstra gang, inden man smider endnu en lærling for løverne. Det kan ikke være rigtigt, at vi kun kan advare hinanden lærlingene i mellem.

Man har lyst til at spørge, om der er en voksen til stede?

Når det er et fagligt udvalg blandt andet bestående af arbejdsgivere, der skal fratage godkendelser i brancher, hvor mange kender hinanden, så får man lidt fornemmelsen af, at det er ulvene, der vogter får. Midt i det hele står uddannelsesstederne og kan ikke gøre ret meget. Det burde være uddannelserne, der kun er til for elever og lærlinge, der kan vende tommelfingeren op eller ned i forhold til lærepladserne. Ikke et eller andet fjernt og indspist udvalg, lærlingene ikke engang aner eksisterer.

LÆS OGSÅ: Færre piger end drenge vælger EUD-vejen - og flere dropper ud

Erhvervsuddannelserne har det største frafald af alle ungdomsuddannelser, og der er brug for næsten 100.000 faglærte i 2030. Når tiden på lærepladsen fylder langt det meste af uddannelsen, så forstår jeg ikke, hvorfor man ikke passer bedre på sine lærlinge, og sørger for, at de rent faktisk færdiggør deres erhvervsuddannelse, når de nu endelig har valgt den.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].