K-profil:
Flere kvindelige iværksættere er en fælles sag

20190425-112439-6-1600x1066we
Pernille Weiss, MEP for K, har netop været chefforhandler på EU-rapport om kvinders økonomiske uafhængighed via iværksætteri og selvstændig virksomhed. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
12. maj 2022 05.58
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

HVEM VIL IKKE GERNE have et arbejde hos en virksomhedsejer, der blandt andet spreder en stolt atmosfære i dagligdagen? Det vil de fleste af os sikkert ikke have noget imod. Stolthed gror ofte ud af at være i stand til at håndtere modstand og udfordringer. Det kender de fleste af os uanset om vi er selvstændige eller ej. Det er en almen menneskelig stræben. Men når det er sagt, så er der altså ingen grund til at gøre det sværere for kvinder, end det er for mænd. Altså det der med at starte og drive egen virksomhed og hermed skabe et godt arbejdsliv for sine ansatte.

Kvindelige iværksættere har et kæmpe uforløst potentiale i forretningsmodeller og start-ups, der som regel er mere levedygtige end mænds
Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet, K (EPP)

Men det er lige præcis det, der stadigvæk sker på det europæiske arbejdsmarked. Og vi ser det på tallene: Kun 30 procent af start-ups i EU er kvinders, og blandt alle selvstændige er der kun 34 procent kvinder. Læg dertil, at Europa er blevet et kontinent med lavt iværksætteri. Dét duer ikke!

SKAL VI HA' RÅD TIL at løse klimakrisen, forbedre miljøet, igen træde i den globale front på uddannelses-, forsknings- og innovationsområdet, sikre flere europæere en bedre kvalitet i og tilgængelighed af velfærdsydelser, udvikle og passe godt på kulturarven og så videre, så er det afgørende, at jobskabelse i den private sektor dyrkes mere.

LÆS OGSÅ: EU-parlamentet vil have gang i kvindelige iværksættere: Indtjeningen bliver bedre

Det er én af de væsentlige årsager til, at vi skal fremme, at flere kvinder bliver iværksættere og skaber arbejdspladser. Kvindelige iværksættere har et kæmpe uforløst potentiale i forretningsmodeller og start-ups, der som regel er mere levedygtige end mænds. Omsætningen i kvinders virksomheder er ofte højere end i mænds, selvom andelen af ekstern investering er lavere end i mænds. Det er jo et paradoks! For der er - groft sagt - flere penge at tjene i at sætte penge i en kvindes forretning, end der er i at vælge en mands.

Rollemodellerne - for de findes heldigvis - skal være nemmere at finde, så flere iværksætterspirer nemt kan få inspiration til at se, at ‘når de kan, kan jeg også’
Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet, K (EPP)

Det er et af de problemer, som min første rapport som chefforhandler i Europa-Parlamentet foreslår konkrete løsninger på. Rapporten hedder ”Betænkning om opnåelse af kvinders økonomiske uafhængighed gennem iværksætteri og selvstændig virksomhed” og blev vedtaget med over 85 procent tilslutning på sidste plenarforsamling.

RAPPORTEN TAGER FAT I kvinders generelt lave iværksætter-selvtillid, som holder en del tilbage fra overhovedet at begynde og alt for mange væk fra at søge finansiering til at vækste, så der hurtigere kan skabes nye arbejdspladser. Den peger blandt andet på, at rollemodellerne - for de findes heldigvis - skal være nemmere at finde, så flere iværksætterspirer nemt kan få inspiration til at se, at ‘når de kan, kan jeg også’. Det skal finansieringskilderne også. Især dem, der er skabt af skattepenge, og som ligger og venter i fonde, der opleves svære at finde. Og de kompetencer, der måske mangler, skal være nemmere at få fat i og på måder, der møder kvindernes vilkår i en ofte udfordret balance mellem arbejdsliv og privatliv.

LÆS OGSÅ: Struktør hyldes med særpris: "Det skal ikke være et særsyn med kvinder på byggepladserne"

Rapporten foreslår også, at der laves ‘kønsbevidste investornetværk’, så flere investorer får øjnene op for den bedre forretning i at give kvinders forretninger en saltvandsindsprøjtning. En af tankerne i rapporten er faktisk at få udbredt det koncept, som danske ‘Nordic Female Founders’ har gang i med Jeudan A/S, og som i juni åbner et hus med plads og aktiviteter for hele økosystemet af kvindelige entreprenører. Sådanne steder mangler mange steder rundt i EU.

Naturligvis er der også brug for flere og bedre data og forskning af, hvilke initiativer og instrumenter for at fremme kvinders iværksætteri, der faktisk virker. Især i spørgsmål, der relaterer sig til at skabe de vilkår og muligheder, der gør hverdagen som iværksætter og familiemenneske muligt - også i relation til barsel og sygdom. Det er nemlig et nationalt ansvar, og det kan løses på mange forskellige måder. Måder, som hverken kan eller skal være ens i alle EU-lande, for vi er forskellige og kan derfor lære af hinanden på tværs af landegrænser, sektorer, industrityper og så videre. Forskelle driver innovation frem, og innovation driver nye arbejdspladser frem.

JEG HÅBER, AT EU KOMMISSIONEN og Rådet nu tager rapporten til mere end blot efterretning. For udover ovenstående ting, vi gerne skal have råd til i fremtiden, så står vi også på kanten af en større økonomisk nedgang på grund af krigen i Ukraine. For uanset om den forhåbentligt slutter snart, så har den skubbet den globale økonomi ind i et historisk nyt kapitel med høj inflation, høj rente og derfor højere udgifter for almindelige mennesker.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker og læger skal som iværksættere udvikle sundhedsvæsenet

Løsningen er, at vi får alle, især kvinder, der er gode til at skabe bæredygtige virksomheder med attraktive arbejdspladser, i gang. Og på måder, der giver et højt afkast, der kan bruges til yderligere udvikling. Det er derfor mit håb, at danske arbejdstagerorganisationer også tager rapporten til sig og hjælper med at vise i regi af den danske model, at kvinders iværksætteri også er et anliggende for dem. Dét kan resten af EU nemlig godt lære noget af.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].