Skal vi have kvindelig værnepligt? Forsvaret kæmper med sexisme og overgreb

20220311-093602-L-1600x1080we1
En række partier har givet udtryk for, at kvinder fremover bør sidestilles med mænd, når det gælder obligatorisk værnepligt i forsvaret. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
13. jun. 2022 06.55
Flere partier taler om at indføre værnepligt for kvinder. Men i dag har frivillige kvindelige værnepligtige et højere frafald end de mandlige. Kvindelige Veteraner peger på, at der er en sexistisk kultur og jargon i forsvaret, som kan være en medvirkende årsag til frafaldet.

Et overraskende flertal tegner sig blandt Folketingets partier.

Nærmere bestemt har en række partier til TV 2 givet udtryk for, at kvinder fremover bør sidestilles med mænd, når det gælder obligatorisk værnepligt i forsvaret. Som det ser ud nu, tvinges mænd til session, når de fylder 18, hvor kvinder derimod inviteres med på frivillig basis.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er blandt de bifaldende og opfordrer i et interview med Politiken til, at forslaget skal på bordet, når der forhandles et nyt forsvarsforlig.

“De gamle årsager til at have en kønsopdelt værnepligt er ikke rigtig valide mere, og helt ærligt, så er vi altså også i det 21. århundrede, så selvfølgelig er det også noget af det, vi kommer til at diskutere,” siger han til Politiken.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Ligestilling

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste
viden om ligestilling, køn, LGBT+ og mangfoldighed.

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Ligestilling
Allerede abonnent?

Glemt kodeord